Dette indlæg er sponsoreret

En af de mest mystiske ting, der kan ske i din have, er, når en plante får en sygdom. Hvordan skete det? Vil det sprede sig? Vil alle mine planter dø? Hvordan kan jeg slippe af med det?

Den vigtigste ting at forstå om sygdomsforebyggelse er noget, der kaldes sygdomstrekanten. Sygdom kan kun ske, når tre ting oplever et sammenfald:

  • Du har en plante, der kan blive syg (en vært)
  • En patogen (som en svamp, bakterie eller virus), der kan angribe planten
  • Miljøforhold (som fugtighed eller tørke), som kan fremme sygdommen.

Hvis en af disse ting ikke er til stede, vil sygdommen ikke forekomme, så forebyggelse involverer at slå mindst en side af trekanten ud. I stedet for at vente på, at et problem dukker op i din have, skal du overveje, at det bedste forsvar mod sygdom er et angreb. Her får du 3 måder, som du kan ”angribe” og fjerne mindst en side af sygdomstrekanten, så du kan holde dine planter sunde.

Undersøg dine planter, inden du køber dem

Den nemmeste måde at begrænse sygdom i din have på, er ved at undgå at introducere den i første omgang. At få en sygdom med en ny plante er ikke den slags bonus, som nogen af os ønsker.

En af de sværeste ting at lære er, hvordan en sund plante skal se ud. Det gør det vanskeligt at vide, om den, som du anskaffer dig, er syg.

Det er en god ide at læse i et par bøger, magasiner og kataloger, der viser, hvordan et sundt eksemplar af planten ser ud. Tag ikke en plante med døde pletter, rådnede stængler eller insekter med hjem.

Disse problemer kan let sprede sig til dine sunde planter og kan efterfølgende være vanskelige at slippe af med, når de først er etableret.

Brug fuldt komposteret gårdaffald

Ikke alle materialer i en kompostbunke nedbrydes i samme hastighed. Nogle materialer er muligvis blevet forringet tilstrækkeligt til at blive anbragt i haven, mens andre ikke har gjort det.

Grundig kompostering genererer høje temperaturer i længere tid, hvilket faktisk dræber eventuelle patogener i materialet. Inficeret planteaffald, som ikke har gennemgået denne proces, genindfører potentielle sygdomme i din have.

Hvis du ikke er sikker på forholdene i din kompoststabel, skal du undgå at bruge gårdsaffald som barkflis under følsomme planter, hække m.v. og undgå at inkludere eventuelt inficeret affald i din kompost. Har du været i gang med din hækkeklipper, og viser denne sig at være inficeret, skal du altså ikke kompostere dit hækkeaffald.

Hold et vågent øje med dine insekter

Insektskader på planter er meget mere end kosmetiske. Vira og bakterier kan ofte kun komme ind i en plante gennem en form for åbning og bugskader giver netop det. Nogle insekter fungerer som en vært for vira og spreder dem fra den ene plante til den næste. Bladlus er en af de mest almindelige bærere, og thrips spreder impatisk nekrotisk pletvirus, hvilket er blevet et alvorligt problem for kommercielle producenter i løbet af de sidste 10 år. Aster er en sygdom, der bæres af bladhoppere og har et stort udvalg af værtsplanter. Insektangreb er en anden måde at sætte en plante under stress, hvilket gør den mindre tilbøjelig til at afværge sygdom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here