torsdag, 24. september, 2020
Home Blog

Skal du vælge en faglig eller en fri a-kasse?

0
A-kasse

Er du på arbejdsmarkedet, er det en god idé at være medlem af en a-kasse. A-kasser er en form for forsikringsselskab for medlemmerne. Skulle man miste sit job, så står a-kassen klar til at hjælpe, og den sikrer, at man har en indtægt.

A-kasser hjælper også medlemmerne med at finde jobs og at forbedre vilkår eller kontrakter.

Alle kan få brug for en a-kasse

Du kan aldrig være helt sikker i dit job. Selvom du er fastansat i en stærk virksomhed, og alle er glade, kan der ske noget. Der kan fx opstå en global økonomisk krise, som rammer din virksomhed hårdt.

Der kan være mange årsager til, at du pludselig står uden job. Hvis du ikke har noget job, har du heller ingen indtægt – medmindre du er medlem af en a-kasse. Men hvilken slags a-kasse skal du så vælge? Der er jo mange at vælge imellem (Se mere her).

Faglig eller fri?

Der er mange a-kasser og dermed mange valgmuligheder. Ingen af dem er helt ens, men de er forskellige på forskellige områder.

For nogle betyder prisen meget, og så kan man vælge ud fra den faktor. Du skal bare huske, at du også får noget forskelligt for prisen. Du kan altså godt få meget mere ud af at betale lidt mere. Der er nemlig også forskel på, hvad man får ud af at være medlem af en a-kasse. Det er også et punkt, der er værd at tage med i overvejelserne.

Et af de store områder, du kan vælge efter, er om det er en faglig eller en fri a-kasse. Om den kun optager medlemmer, der er i et bestemt fag, eller om alle kan blive medlem.

De faglige fordele

Der er visse fordele ved at være medlem af en af de faglige a-kasser. Det kræver, at du er beskæftiget inden for en af de faggrupper, som de optager. Er du det, får du til gengæld en specialiseret a-kasse, der kender din branche.

De faglige a-kasser har mere specifik viden om en eller nogle få brancher. De er nemlig koncentrerede om dem. Det betyder, at de bedre kan hjælpe med branchespecifikke problemer. De kan også have lettere ved at hjælpe dig i job igen, når du er blevet ledig.

De frie fordele

I de frie a-kasser er det nemmere at blive medlem. De optager nemlig alle brancher. Her skal du altså ikke tænke på, om du overhovedet må være med. Alle er velkomne.

De frie a-kasser har en mere bred viden om arbejdsmarkedet og de problemer, der kan opstå. De kan ikke have specielt meget viden om en bestemt branche, da de er nødt til at vide lidt om alle brancher. De har altså en bredere, men mindre specifik viden og adgang.

Dit valg

Du har frit valg mellem alle de a-kasser, du passer ind i. Du må også gerne skifte. Du kan altså vælge en a-kasse og senere skifte til en anden, hvis du ikke er tilfreds. Tag derfor bare et valg ud fra en eller to faktorer, og få dig nogle erfaringer med, hvad der fungerer for dig.

Lån penge med omtanke: Sådan får du en succesfuld låneoplevelse

0
Lån

Lån er nemmere end nogensinde før at optage. Det kan være til stor fordel, fordi man kan låne pengene med det samme, når man mangler dem. Men det kan også have den konsekvens, at man ikke får tænkt sig grundigt nok om, inden man låner. At indgå en låneaftale med en låneudbyder er nemlig ikke nogen uforpligtende affære, og det koster penge at låne penge. Sørger man ikke for, at man har råd til at overholde låneaftalen og tilbagebetale lånebeløbet med renter i tide, kan man derfor komme i større økonomiske vanskeligheder, end man var, inden man optog lånet. Derfor: lån penge med omtanke. Tænk dig om, inden du låner og sørg for at gøre forberedelserne rigtigt i stedet for at springe hovedkulds ud i en låneaftale, du senere ikke kan overholde. Nedenfor kan du læse mere om, hvilke tanker du skal gøre dig, inden du låner.

Vælg den rigtige låntype

Et lån er ikke bare et lån. Der findes en række forskellige låntyper, som hver især har sine fordele og ulemper. Derfor er det en god idé i første omgang at skabe sig et overblik over disse forskellige låntyper og deres særegne egenskaber, så du kan vurdere, hvilken låntype der passer bedst til din specifikke situation.

En form for lån, der særligt inden for de seneste år har opnået stor popularitet, er den online låneform. Der findes forskellige typer af online lån, men fælles for dem er, at de optages via internettet, og at de er særligt kendte for at være hurtige og fleksible at optage. Har man brug for penge nu og her, kan denne form for lån derfor give mening – særligt hvis man ønsker at låne et mindre beløb.

Brug en sammenligningstjeneste

Når først du har gjort det klart, hvilken låntype du ønsker at benytte dig af, er næste skridt at finde ud af, hvilken låneudbyder, du skal optage lånet hos. Dette er særligt relevant, hvis du har valgt en online låntype. Her er der nemlig enormt mange forskellige udbydere at vælge imellem. Umiddelbart kan deres tilbud måske ligne hinanden, men der er forskellige, som kan være afgørende for din overordnede låneoplevelse.

Den bedste måde at finde frem til den rigtige låneudbyder på er ved at anvende en sammenligningstjeneste. Her kan du få et overblik over en lang række udbydere og hurtigt og enkelt sammenligne dem på en række essentielle parametre – det kan være faktorer som rente, muligt lånebeløb og meget andet.

Lån penge med omtanke – læg et budget

Når du har fundet ud af, hvilken låneudbyder du vil optage et lån hos, er det en god idé at lægge et budget, hvori du indregner det lån, du har planer om at optage. Når man låner penge, skal man nemlig betale det lånte beløb tilbage og renterne af lånet. Sikrer man sig ikke på forhånd, at man har råd til at overholde låneaftalen, kan man få store økonomiske problemer. Derfor er det vigtigt at lægge et budget.

CFD handel på det globale marked

0
CFD handel

Det er nok de færreste normale danskere, der er fuldstændig klar over, hvad CFD handel egentlig betyder, eller hvad det egentlig er for en størrelse. Det skal dog ikke forhindre nogen i at kunne tjene penge på det. Det er der nemlig masser af muligheder for, når det kommer til CFD handel. Det er ikke mindst tilfældet, hvis man løfter næsen en smule og kigger ud over de danske landegrænser til det globale aktie marked. Har du ønsker om at tjene penge globalt på CFD handel kan det dog være, at det alligevel er en meget god ide i hvert fald at have en fundamental forståelse for ideerne bag og de processer, der finder sted. Kun når man har den slags grundlæggende forståelse, kan man nemlig kritisk vurdere de mange forskellige muligheder for CFD handel, der er tilgængelige på det globale marked.

Hvad er CFD handel

Skal det forklares helt kort, er CFD handel sådan set bar en aftale med en handelsplatform om, at ifølge markedsprisen på for eksempel en aktie. Så kan du altså enten skyde på, at aktien falder eller stiger og derefter fastlægge en pris derudfra, hvor du igen sælger aktien. Det er dog værd at bemærke, at du aldrig rigtig har ejet aktien. Det har handelsplatformen hele tiden gjort. Du har bare spekuleret i aktiens prisudvikling.

Den forholdsvist korte introduktion er i og for sig nok viden til at komme i gang med CFD handel. Grundet internettets mange muligheder, er det nemlig dejligt nemt at komme i gang med noget, som man tidligere skulle være en ret befaren børsmægler for overhovedet at kunne få adgang til. I dag er det dog, som nævnt, så simpelt, at du bare skal gå online, vælge en handelsplatform, indsætte en smule penge og begynde at handle. Netop fordi internettet er så fyldt med muligheder, er det dog vigtigt, at du vælger rigtigt, når du for eksempel skal vælge handelsplatform. Der vil naturligvis være nogle, der forsøger at snyde dig, men baseret på popularitet alene, bør du kunne se gennem den slags fup.

Fordelene ved CFD handel

Nu har du altså en grundlæggende forståelse for CFD handel og hvordan du som lægmand hurtigt kan komme i gang med den slags selv på globalt plan. Du står dog måske alligevel tilbage en smule tvivlende, for hvad er egentligt fordelene ved CFD handel fremfor så mange andre måder at handle med aktiver? Et sådant spørgsmål vil afkræve en lidt mere dybdegående forklaring af CFD handel og den såkaldte gearing, som i og for sig bare betyder, at du spekulerer i aktiver for flere penge, end du egentlig giver handelsplatformen. Det betyder, at du, uden at skulle lægge betydelige mængder penge på bordet. Ydermere betyder det, at du får et større overskud, når handlen går godt. Er det en række fordele, du har interesse i, så er CFD handel utvivlsomt et forsøg værd.

Danskerne vil have politikere til at gøre elbiler mere attraktive

0
elbil

Har du været på ferie i vores naboland Norge, har du næsten med garanti bemærket den store andel af elbiler, der kører på vejene deroppe. Det er der flere grunde til, men en af dem er utvivlsomt, at politikerne har gjort en indsats for at gøre det at køre i en klimavenlig elbil så attraktivt som overhovedet muligt. En af de helt store og synlige faktorer i den ligning er for eksempel, at de har fritaget alle elbiler for moms og afgifter. Selvom elbiler stadig er en smule dyrere en mange andre biler på markedet grundet den nye teknologi, betyder sådan en praksis, at elbiler sammenlignet er et relativt billigt valg. Derudover har de efterhånden også fået lagt den infrastruktur der skal til for at det at køre i elbil, rent logistisk, kommer til at gå op i en højere enhed.

Forskellen på Norge og Danmark

Sammenligner vi os med vores naboland mod nord, går der derfor ikke lang tid, før forskellene springer os i øjnene, og det er der en stor del af danskerne, der gerne vil have gjort noget ved. Der er nemlig ingen tvivl om, at transport og ikke mindst personbiler er en af de større klimasyndere, og hvis man kan udrydde det, er man nået et godt stykke. Mange foreslår derfor, at vi implementerer politik på samme måde som Norge har gjort det. Politikerne har nemlig også forsøgt at pille ved afgifterne på elbiler, men det er aldrig lykkedes dem at få dem afskaffet så konsekvent som i Norge. I stedet har priserne svunget op og ned, hvilket ikke har gjort andet end at forurolige køberne. En bil er trods alt en ret stor investering.

Få lavet en ladestander i Roskilde – Eller hvor du ellers bor

Måske den vigtigste faktor er dog, at infrastrukturen endnu ikke virker til at være der, og også der presser danskerne på. Selvom det næsten er umuligt at se forskel på en benzin- go en elbil i dag, bliver forskellen på dem nemlig tydelig så snart de skal tanke. Her kan det nemlig nemt tage omkring en time for elbilen. Hvis ikke der er en ladestander på vej hjem fra arbejde, hvilket er tilfældet i mange dele af landet, eller den ene i byen allerede er i brug, kan det være logistisk udfordrende at køre i elbil.

Som sagt er både elektrikere og danskerne som folk dog med til at presse på, og det betyder, at enhver tankstation, der ønsker at kunne prale af en ladestander, kan få den installeret hurtigt og nemt. Du kan også hjælpe til ved at presse på i det lokale. Bor du for eksempel i Roskilde, kan du være med til at presse de lokale politikere til at gøre en indsats og få lavet en ladestander Roskilde og selvfølgelig gerne flere. Det kan også være, at det er mere hensigtsmæssigt at gå til den nærmeste tankstation med ønsket om en ladestander i Roskilde. Lige meget hvad du gør, er der dog ikke noget der slår det at købe og bruge en elbil. Så er der nemlig marked for en ladestander i Roskilde.

3 måder som du kan holde din have sund på

0

En af de mest mystiske ting, der kan ske i din have, er, når en plante får en sygdom. Hvordan skete det? Vil det sprede sig? Vil alle mine planter dø? Hvordan kan jeg slippe af med det?

Den vigtigste ting at forstå om sygdomsforebyggelse er noget, der kaldes sygdomstrekanten. Sygdom kan kun ske, når tre ting oplever et sammenfald:

  • Du har en plante, der kan blive syg (en vært)
  • En patogen (som en svamp, bakterie eller virus), der kan angribe planten
  • Miljøforhold (som fugtighed eller tørke), som kan fremme sygdommen.

Hvis en af disse ting ikke er til stede, vil sygdommen ikke forekomme, så forebyggelse involverer at slå mindst en side af trekanten ud. I stedet for at vente på, at et problem dukker op i din have, skal du overveje, at det bedste forsvar mod sygdom er et angreb. Her får du 3 måder, som du kan ”angribe” og fjerne mindst en side af sygdomstrekanten, så du kan holde dine planter sunde.

Undersøg dine planter, inden du køber dem

Den nemmeste måde at begrænse sygdom i din have på, er ved at undgå at introducere den i første omgang. At få en sygdom med en ny plante er ikke den slags bonus, som nogen af os ønsker.

En af de sværeste ting at lære er, hvordan en sund plante skal se ud. Det gør det vanskeligt at vide, om den, som du anskaffer dig, er syg.

Det er en god ide at læse i et par bøger, magasiner og kataloger, der viser, hvordan et sundt eksemplar af planten ser ud. Tag ikke en plante med døde pletter, rådnede stængler eller insekter med hjem.

Disse problemer kan let sprede sig til dine sunde planter og kan efterfølgende være vanskelige at slippe af med, når de først er etableret.

Brug fuldt komposteret gårdaffald

Ikke alle materialer i en kompostbunke nedbrydes i samme hastighed. Nogle materialer er muligvis blevet forringet tilstrækkeligt til at blive anbragt i haven, mens andre ikke har gjort det.

Grundig kompostering genererer høje temperaturer i længere tid, hvilket faktisk dræber eventuelle patogener i materialet. Inficeret planteaffald, som ikke har gennemgået denne proces, genindfører potentielle sygdomme i din have.

Hvis du ikke er sikker på forholdene i din kompoststabel, skal du undgå at bruge gårdsaffald som barkflis under følsomme planter, hække m.v. og undgå at inkludere eventuelt inficeret affald i din kompost. Har du været i gang med din hækkeklipper, og viser denne sig at være inficeret, skal du altså ikke kompostere dit hækkeaffald.

Hold et vågent øje med dine insekter

Insektskader på planter er meget mere end kosmetiske. Vira og bakterier kan ofte kun komme ind i en plante gennem en form for åbning og bugskader giver netop det. Nogle insekter fungerer som en vært for vira og spreder dem fra den ene plante til den næste. Bladlus er en af de mest almindelige bærere, og thrips spreder impatisk nekrotisk pletvirus, hvilket er blevet et alvorligt problem for kommercielle producenter i løbet af de sidste 10 år. Aster er en sygdom, der bæres af bladhoppere og har et stort udvalg af værtsplanter. Insektangreb er en anden måde at sætte en plante under stress, hvilket gør den mindre tilbøjelig til at afværge sygdom.

Støj i storbyen – hvad gør man?

0

De fleste der bor i en by over en vis størrelse, kender til problemet med den konstante støj og uro, som de er omgivet af. Storbyer er med deres meget trafik, menneskemængder, fulde mennesker og høje musik kendetegnet ved støj og larm. De er alt andet end harmoni og idyl, der typisk primært kendetegner landlige omgivelser og naturskønne områder.

Forskellige typer af Koifisk

0
koifisk

Koi er en speciel type karpe, som du kan kende på dens farver, mønstre og skæl. Nogle af de mest almindelige farver, som Koifisk kan have, er klassiske fiskefarver som sort og hvid, men Koi kan også være røde, gule, orange, blå m.m.

Selvom farvekombinationerne som Koifisk kan have, er tæt på uendelige, så kan man via en Koifisks farver normalt identificere ophavet og hvilken kategori, den enkelte fisk tilhører.

Den mest interessante kategori af Koi hedder Gosanke og er en blanding af Kohaku, Taisho, Sanshoku og Showa Sanshoku varianterne.

Forskellen på Koi og guldfisk

Selvom Koifisk og guldfisk har lighedstegn, så er det to forskellige typer af fisk. Guldfisk blev for mere end 1.000 år siden fremavlet af den Prussiske karpe i Kina. Imens Koifisk kan blive over en meter lange og i øvrigt kan vokse med et par centimetre hver måned, så har guldfisk en væsentlig mindre størrelse. Helt generelt er guldfisk mindre og lettere end Koi. Guldfisk kan have flere forskellige former, med variationer i finner og hale. Koi-variationer har næsten alle sammen den samme kropstype, men findes derimod i flere farver og mønstre end guldfisk.

Er du i tvivl om, hvor vidt fisken er en Koi eller en guldfisk, kan du kigge på munden, hvor en Koi har to hager i hver sin mundvig. Hagerne har en guldfisk ikke.

Du kan parre en guldfisk med en Koi og få unger til din havedam. Da de er to forskellige former for karper, vil afkommet dog være sterilt og du kan således ikke fortsætte avlingen på ungerne.

Interesseret i Koi og karper?

I Danmark findes der en lang række entusiaster og havefolk, der ynder at have fisk i deres havedam. Er du en af dem, er du altid velkommen til at kontakte Super Koi i Roskilde, der kan assistere med råd og vejledning til, hvordan du får en havedam, som du ynder at beskæftige dig med, og som kan gøre naboerne misundelige.

Super Koi er et stort havedamscenter, der har alt til havedammen. Her finder du foruden et bredt og varieret udvalg af Koifisk og andre karper, også plejemidler til havedammen, Koi fiskefoder, filtreringssystemer og meget, meget andet.

Pas på den knaldsmarte gummibåd

0
Gummibåd

En gummibåd er måske en slags båd, som mange vil tænke på som gammeldags. Den får os til at tænke på gamle tegneserier og Birthe Kjær. Men er du lystfisker eller anden form for sejlentusiast, er en motordreven gummibåd en nødvendighed.

Designermøbler – billeder af tiden

0
Ægget

Gennem tiden har der altid været fokus på designmøbler. Designmøbler kan ses som et tidstypisk billede af den tid – og den virkelighed som gjorde sig gældende da de blev skabt, som fx ”Svanen” af Arne Jacobsen. Dette skyldes ikke alene materialer og farver, som kan være meget varieret, men også fordi designmøbler kan gøre noget ved et rum, fx kan designmøbler henlede – eller aflede opmærksomheden på specielle egenskaber ved rummet, fx en tildækket dør som helst ikke skal bemærkes, eller en udsigt som skal fremhæves.

Vi er så privilegeret at vi lever i et land, som til trods for vores liden størrelse, har leveret en række store designere, som sammen med designere fra det øvrige Skandinavien, skabte begrebet Scandinavian Design som er berømt over hele verden ved at lave møbler i håndværksmæssigt høj kvalitet, i en minimalistisk og funktionel stil. Blandt disse designere finder vi bl.a. navne som Poul Henningsen med de ikoniske lamper, Børge Mogensen med sine elegante og lette træmøbler, Arne Jacobsens med en række berømte stole i krom og læder, Verner Panton som eksperimenterede med plastik i sine design af stole og lamper. Disse designere samt mange flere fra hele Skandinavien startede en bølge af interesse for skandinavisk design, som selv om storhedstiden for længst er forbi, stadigvæk ruller, og hvis indflydelse stadigvæk man kan ses hos nutidige designere fra Skandinavien og den øvrige verden.

I nutidige designmøbler er lethed, funktionalitet og minimalisme fortsat nøgleord. Dette giver naturligvis nærmest uendelige muligheder for at vælge designmøbler i forskellige materialer og stile, lige fra den klassiske tidløse design i træ, til den futuristiske stil i plastik eller genbrugsmaterialer.

Når du er i en proces med at møblere din bolig eller udskifte enkelte møbler, så vil du ofte starte med et bredt udvalg af møbler der umiddelbart falder i din smag. Men efterhånden bliver udvalget indsnævret, da forskellige møbler bliver frasorteret, efterhånden som de bliver sammenlignet med de kriterier som du har sat op for de møbler du skal anskaffe. Til sidst ender du med to –tre kandidater hvor du ender med at købe den ene. Som det fremgår, så er det hele vejen igennem processen dig, som – bevidst eller ubevidst – træffer dine valg om hvilke møbler du overvejer at købe, og derved er dit møblement med til at fortælle hvem der bor i boligen, også selv om de aldrig skulle have mødt dig/jer.

En løftet finger inden du bruger en mindre formue på at købe af møbler. Når du investerer i designmøbler får du lov til at betale for kvaliteten. Dette betyder at, med mindre du har millioner på bankbogen, så er det møbler du vil have i mange år. Vær derfor sikker på, at de møbler du ender med at købe, har en designmæssig holdbarhed, der gør, at de ikke allerede om få år mister deres aktualitet, eller endnu værre, at møblerne bliver dissideret umoderne.

Et råd her til sidst er, hvis man skal alligevel skal bruge en mindre formue på møbler, hvorfor ikke bruge lidt ekstra på en erfaren indretningsarkitekt? En indretningsarkitekt, vil kunne råde og vejlede dig i selve processen med anskaffelse af møbler, men også give dig andre råd og vejledning, om hvordan de nye møbler kan integreres i dit hjem, og herved hjælpe dig med hele din boligindretning.

 

Lejligheder til leje i Randers

0
Gudenåen i Randers

Når man skal flytte, er der mange ting, man skal tage højde for inden man rykker teltpælene op og pakker sine ting ned i kasser. Det første man skal tænke over, er naturligvis hvor stor en lejlighed man har behov for, samt hvilken prisklasse denne skal ligge i. Det kan også være, at man i de store byer som Randers skal overveje, hvor lejligheden ligger i forhold til ens daglige gang med job og eventuelle uddannelse, således at man kan spare lidt på transporten. Der er mange steder man kan finde lejligheder til leje i Randers.

- Advertisment -