Dette indlæg er sponsoreret

Når talen falder på lysstofrør, tænker folk typisk på produktionslokaler, lagerhaller eller kælderetager. Lysstofrør er med sit blege, kolde lys ofte en udskældt lyskilde, og kun de færreste kan drømme om at bruge dem som belysning i deres private hjem eller i kontormiljøet. Faktum er dog, at lysstofrør har mange flere anvendelsesmuligheder, end de ovenfor nævnte, og kan dertil give et godt og energieffektivt lys, hvis du bruger dem rigtigt. I denne artikel kigger vi nærmere på lysstofrørets mange anvendelsesmuligheder og de fordele og ulemper, der er forbundet med belysningsformen.

Fordele ved lysstofrør

t8 lysstofrørEn af de fordele, som lysstofrør har, er, at de kan give rigtig meget lys. Typisk kan de lyse et areal op bedre end LED- og sparepærer kan det, og er derfor ideelle til steder, hvor du har brug for en god og stærk belysning. Det er bl.a. derfor, at flere industriproduktioner foretrækker lysstofrør fremfor anden type belysning. På steder, hvor der ikke er dagslys, såsom i kældre, kommer lysstofrør virkelig til sin ret. Med ganske få lyskilder kan du få et bredt lys, der oplyser selv de mørkeste kroge og hjørner.

Lysstofrør fås i mange former og størrelser. Har du brug for en høj lysstrøm, kan du tilknytte flere rør til din lampe, så du derved får et stærkere lys. Er det farvegengivelsen, den såkaldte Ra-værdi, som er vigtig, bør du overveje at bruge 5-pulverrør med en Ra-værdi på mindst 85. Ra-værdien er et udtryk for, hvor godt lyskilden gengiver farver. En Ra-værdi på 100 svarer til solens farvegengivelse, og er i praksis umulig at få med kunstige (elektriske) lyskilder. Det tætteste man kommer på denne er Ra-værdier på 99.

Skal du bruge et mere retningsbestemt lys, fx til at oplyse spisekrogen i din stue, eller for at sætte fokus på et kunstværk, der hænger på væggen, kan du overveje at bruge LED-lysrør. Disse er kendetegnet ved at have et mere fokuseret lys, og kan derfor også bruges over et skrivebord eller lignende, hvor du har brug for et koncentreret lys til at arbejde ved.

Lysstofrør er energieffektive

Lysstofrør er en af de billigste lyskilder, der findes, og fås dertil med flere forskellige energimærker (A +, A- og B). Du bør altid gå efter energimærke A, da du så er sikker på, at få glæde af din lysform i længst mulig tid. Målt på både indkøb og levetid, kan du med lysstofrør være sikker på at få en belysningsform, der er billig i anskaffelse og har et lavt elforbrug.

Ulemper ved lysstofrør

Den perfekte, elektriske belysning findes ikke, men med lysstofrør kan du komme tæt på. Når det så er sagt, så har lysstofrør også nogle ulemper, som andre belysningsformer som fx halogenpærer ikke har. Ældre lysstofrør kan have en tendens til at flimre, og det kan tage et par sekunder, før de tændes. Ønsker du lysstofrør, der ikke flimrer, kan du imidlertid vælge modeller med HF-forkobling / højfrekvens. Her er du sikker på at få lysstofrør, der tændes med det samme, og hvor du ikke oplever ”udfald” i lyset.

Dertil skal du også være opmærksom på, at lysstofrør indeholder kviksølv. Kviksølv er til skade for både miljøet og mennesker, og du bør derfor sørge for at skille dig af med dine lysstofrør på behørig vis, når de skal skiftes. I udgangspunktet bør du køre på genbrugsstationen med dem, hvis ikke din boligforening har en aftale med kommunen og kan hjælpe med afskaffelsen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here