Dette indlæg er sponsoreret

Det skal ikke være en hemmelighed, at der er mange arbejdspladser, hvor produktionen af kaffe mere handler om at hive et mørkt afkog af kedelige bønner ud til en drik, der med lidt god vilje kan kaldes for kaffe, end det handler om at få en egentlig smagsoplevelse.

Men det er der dybest set ikke nogen grund til, ikke dermed sagt at du behøver at have den lange barista-uddannelse for at give den gas, men du kan med meget få virkemidler opnå noget helt andet end det meget normalt forekommende.

For det første kan du gøre det at du i det mindste friskkværner bønnerne, det i sig selv giver noget tydelig friskhed, men det kræver at du enten har en kaffekværn eller en kaffemaskine med indbygget kværn.

Effekten er at du helt og aldeles kan styre smagen, du får det bedste ud af produktet, og i og med at produktet er friskere, så får du mere ud af bønnerne, de holder længere, også fordi der ved hele bønner ikke er det samme tab af smag, som der er ved almindelig malet kaffe.

Det handler ikke bare om friskheden, men også smagen

Det er ikke fordi det blot skal være sort og smage ristet, du kan faktisk også få special-kaffer der smager af nødder, chokolade eller lakrids, naturligvis både med og uden koffein, og meget gerne økologiske kaffebønner.

Holdbarheden på de hele kaffebønner kan sagtens overholdes så de er så friske som muligt, de kan ligge uåbnet i op til 3 måneder, men efter åbning bør de anvendes inden for 2-4 uger, hvor det herefter er sådan at bønnerne ændrer smag og syrlighed, det bedste er desuden at bruge bønnerne i umiddelbar tilknytning til kværningen, hvis de kværnes i god tid før brug, så skal de gerne brygges på inden for en uge, ellers forfalder smagen også på dem.

Det, der gør, at kaffebønnerne forfalder, det er noget så simpelt som luft, som er den største synder af alle, også fordi det fjerner fugten fra bønnerne, så et rigtig godt råd er at opbevare dem i en tætsluttende beholder som kun åbnes ved brug.

Lys er dog også en stor synder, så du skal undgå gennemsigtige beholdere der udsætter bønnerne for lys.

Undgå for mange temperaturskift og både varme og fugt

Man kunne godt fristes til at lægge beholderen med kaffen i køleskabet, fordi det rent intuitivt giver mening at det så skal kunne holde sig længere, men pas på – temperaturforskellen når du tager den ud og ind og åbner undervejs, kan risikere at give kondens inde i beholderen, og dermed tilføre fugt der også får kaffen til at forfalde.

Derfor må rådet være at bruge en lufttæt beholder til dine kaffebønner, der ikke er gennemsigtig, som opbevares et sted hvor der er køligt og ikke er kraftige og hyppige temperaturskifter, og husk at den ikke skal åbnes for ofte – og skal lukkes grundigt igen efter brug. Det lyder alt sammen ganske besværligt, men det er det slet ikke når du har vænnet dig til det, og din smagsoplevelse er mange gange bedre.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here